poniedziałek, 18 lipca 2011

Szynka z morelowym ,, oczkiem ,,



Soczyste mięso od szynki naszpikowane suszonymi morelami i upieczone .
Czas : 2 godziny
Składniki :
2 kg mięsa od szynki bez kości ( tzw. kulka )
15 suszonych moreli
2 łyżki majeranku
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
szczypta soli
2 łyżki maggi w płynie
1 łyżka konfitury morelowej
5 łyżek oleju z pestek winogron
4 cebule
Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy ,maggi , konfitury morelowej  i przypraw  ( papryki , pieprzu , soli i majeranku ). Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią  morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce .
W garnku o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron .Dodać  pokrojone cebule  . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½ szklanki ) . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito , zmiksować , dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny.
Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę , schab , łopatkę , żeberka .
Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia .

Brak komentarzy: