Nie przepadam za gotowymi przyprawami – ale czasem dla własnej wygody używam .Dostałam do sprawdzenia kilka produktów Knorra – to testuję .
Czas : 1,5 godziny + 12 godzin macerowanie
Składniki :
75 dag mięsa wieprzowego ( ja miałam 0,5 kg łopatki , 30 dag żeberek )
1 opakowanie ,, Soczysta karkówka z pieca Knorra „
1 łyżka miodu
4 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej musztardy
maggi
4 średnie cebule
2 kromki suchego piernika ( po rozkruszeniu lub zmieleniu ok. 1/3 szklanki )
Zrobić pastę przyprawową z opakowania gotowej przyprawy, 2 łyżek oleju , musztardy i miodu .Natrzeć dobrze mięso . Ułożyć w przykrytym pojemniku i zostawić w lodówce na noc .
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron obtarte z marynaty mięso . Przełożyć do garnka . Dodać pozostałą marynatę , pokrojone drobno cebule .Zalać wodą .
Dusić pod przykryciem ok. godziny tak by cebula się rozgotowała , mięso było miękkie , a sos odparował do 1,5 szklanki.
Mięso wyjąć ,, wsypać piernik - sos przetrzeć przez sito- doprawić do smaku . Można dodać trochę śmietanki .
Jak nie ma czasu na komponowanie mieszanki przyprawowej ( lub zabrakło w domu składników ) warto mieć pod ręką takiego gotowca .( w oryginalnym przepisie mięso piecze się w rękawie foliowym – ale ,że nie przepadam za takim mięsem to robie po swojemu ).
Używam do zagęszczania utartego piernika zamiast mąki bo po prostu jest tak wygodniej i smaczniej ( sos nabiera takiego ,,świątecznego „ smaku ) .Można oczywiście zamiast tego zagęścić sos mąką rozrobiona w zimnej wodzie – trzeba wtedy sos jeszcze raz zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz