Żeberka są pyszne .
Po prostu rozpływają się w ustach .
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
2 duże cebule
2 łyżki smalcu
1 opakowanie,, Przyprawy do
żeberek
„- Prymat
2 łyżki mąki
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka sosu sojowego
½ szklanki wody
( + ¼ szklanki do rozrobienia
mąki )
Żeberka pokroić na kawałki i
natrzeć przyprawą . Zostawić na 15 minut. Namoczyć Garnek wraz z pokrywą w
wodzie ( tak aby był nią cały zakryty ) na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec
. Obsmażyć żeberka na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnka i posypać
pokrojoną na kawałki cebulą .Wlać na patelnię wodę ( ½ szklanki ) i chwilę
ogrzewać , a potem przelać do Garnka na żeberka. Włożyć ziele angielskie i
liście laurowe .
Zamknąć szczelnie Garnek ,
wstawić do zimnego piekarnika, który nastawia się najpierw na 100 stopni , a po
osiągnięciu tej temperatury na 200 stopni. Piec 2 godziny od osiągnięcia 100
stopni. Wyjąć żeberka z Garnka i wyluzować kości. Sos przetrzeć przez sito i
wlać do zwykłego garnuszka. Zaciągnąć mąką . Doprawić sosem sojowym . Włożyć
żeberka i podgrzać .
Podawać z kasza gryczaną i
kiszonymi ogórkami.
Dla tych którzy nie wiedzą jak
wygląda Garnek rzymski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz