Bardzo smaczne postne ( wegetariańskie ) danie. Trochę pracochłonne . Ale warte tego .Jeżeli ma się gotowe obgotowane grzyby ( w słoiku lub mrożone ) to połowa pracy z głowy .
Czas : 1 godzina
Składniki :10 średnich ziemniaków
10 łyżek duszonych grzybów z cebulką
6 kapeluszy suszonych grzybów
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
przyprawa typu Jarzynka, Vegeta, lub Ziarenka smaku
pieprz mielony
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
Ziemniaki obrać . Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia . ( To co zostanie wydrążone zostawić ). Suszone grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki . Nadziać ziemniaki farszem grzybowym .Ziemniaki ułożyć płasko na dnie garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone . Zalać wywarem z gotowania grzybów. Dolać wody tak by zakryła ziemniaki . Wsypać 1 łyżeczkę Jarzynki . Gotować na małym gazie ok. 30 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki . Sos doprawić do smaku ( jarzynką , pieprzem ). Zagęścić sos mąką . Dodać masło i śmietanę .Podawać wylewając na talerz porcję sosu , kładąc na nim ziemniaki i posypując zieloną pietruszką .
Jak się robi grzyby duszone podane jest w przepisie ,, Grzyby duszone „. ( można użyć pieczarek )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz