wtorek, 19 lipca 2011

Zupa z włoskiej kapusty na kurczaku


Czas : 1 godzina

Składniki :
1 ćwiartka z kurczaka
¼ małej główki kapusty włoskiej
2 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek selera
kawałek białej części pora
4 średnie ziemniaki
3 łyżeczki kminku
1 łyżka usiekanego koperku
przyprawa do zup wg upodobania ( ja używam bulionetki drobiowe lub kostki Knorra )
1,5 litra wody

Kapustę pokroić w drobne paski , ziemniaki w kostkę . Marchew w plasterki ( ja wycinam ozdobnie w kwiatki ), pietruszkę , seler, por - w paseczki. Do garnka włożyć kurczaka, kapustę , warzywa , pokrojone ziemniaki . Zalać wodą . Dodać przyprawy, kminek . Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut. Wyjąć mięso . Doprawić . Na talerzach posypać koprem .
Mięso wyjęte z zupy można po obraniu ze skórek, chrząstek i kości dołożyć do zupy lub użyć na zrobienie farszu do krokietów , pierogów , naleśników , past do chleba lub panierować i smażyć na drugie danie .

Co do doprawiania gotowymi kostkami bulionowymi - wiem , że jest wielu ich przeciwników ale ja je traktuję jak każdą inną gotową przyprawę - używam z umiarem bo mi po prostu tak smakuje

Młoda włoska kapusta to ,, poezja ,, - żal nie ugotować kapuśniaczku.


3 komentarze:

dorota20w pisze...

no i brawa wielkie za założenie bloga - nareszcie wszystkie pomysływjednym miejscu :)
będe zaglądać!

vena7 pisze...

Wspaniałe dania .Pięknie sfotografowane .Apetycznie podane .Już dłuższy czas zaglądam do Pani.I tu też wpadnę.Pozdrawiam serdecznie Monika

Bernadeta pisze...

no gratuluje Buniu wreszcie!!!!!!!