O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

wtorek, 30 sierpnia 2011

Barszcz czerwony z fasolą wg Babcigramolki


Klasyczne danie jednogarnkowe .Tak jak to zwykle bywa z takimi daniami w każdej rodzinie gotuje się jakąś wariację dania. Ja robię to tak .




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 udko z kurczaka
2 średnie buraki ( najlepiej podłużne )
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera ( taki jak w gotowej włoszczyźnie )
1/6 pora
1 cebula
3 ziemniaki – średniej wielkości
1 szklanka  fasoli białej duże ziarna  w sosie własnym ( z puszki lub słoika- odcedzonej  )
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
 przyprawa do zup ( jaką kto używa – maggi, Vegeta , Jarzynka , kostka bulionowa Knorra )
½ szklanki słodkiej śmietanki
sok z cytryny
pieprz mielony
1 litr wody
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka oleju
3 łyżki ( płaskie mąki )

Udko z kurczaka , obrane i umyte warzywa ( marchew pokrojoną w plasterki , reszta w całości ) , ziele angielskie , liść laurowy, przyprawa do zup - zalać wodą ( 3 szklanki ) i lekko osolić . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1 godzinę .
Pokrojone w słupki buraczki zalać w drugim garnuszku 2 szklankami wody i gotować 40 minut .
Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę , seler, por , liść laurowy i ziele angielskie .Wlać do niego ugotowane buraczki razem z płynem z gotowania.
Dołożyć fasolę .Zagotować . Doprawić do smaku przyprawą do zup , pieprzem mielonym , sokiem z cytryny .Zagęścić rozrobioną z zimną wodą mąką .Zagotować .Wlać śmietankę .
Między czasie w trakcie gotowania zupy  ugotować w osolonej wodzie ziemniaki , odcedzić i zrobić z nich puree  . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na rumiano pokrojoną w ,, piórka „ cebulę .
Podawać kładąc na talerzyku obok  porcję puree ziemniaczanego okraszonego cebulką ,a zupę w miseczce  . Posypać natką pietruszki .

Można oczywiście buraczki włożyć na początku razem ze wszystkimi składnikami  i gotować w jednym garnku , a mięso obrać od kości i włożyć powrotem do zupy .Ja robię to w ten sposób bo mięso z zupy zużywam potem do pierogów, naleśników , sałatki drobiowej i nie chcę by było zabarwione sokiem z buraków, a taka zupa z fasolą zupełnie nam wystarcza .

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Cudowne danie i wspaniały, przeuroczy blog:)gratuluję!