Klasyczne danie jednogarnkowe
.Tak jak to zwykle bywa z takimi daniami w każdej rodzinie gotuje się jakąś
wariację dania. Ja robię to tak .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 udko z kurczaka
2 średnie buraki ( najlepiej
podłużne )
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera ( taki jak w
gotowej włoszczyźnie )
1/6 pora
1 cebula
3 ziemniaki – średniej
wielkości
1 szklanka fasoli białej duże ziarna w sosie własnym ( z puszki lub słoika-
odcedzonej )
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
przyprawa do zup ( jaką kto używa – maggi,
Vegeta , Jarzynka , kostka bulionowa Knorra )
½ szklanki słodkiej śmietanki
sok z cytryny
pieprz mielony
2 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
1 łyżka oleju
3 łyżki ( płaskie mąki )
Udko z kurczaka , obrane i
umyte warzywa ( marchew pokrojoną w plasterki , reszta w całości ) , ziele
angielskie , liść laurowy, przyprawa do zup - zalać wodą ( 3 szklanki ) i lekko
osolić . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1 godzinę .
Pokrojone w słupki buraczki
zalać w drugim garnuszku 2 szklankami wody i gotować 40 minut .
Z wywaru wyjąć mięso ,
pietruszkę , seler, por , liść laurowy i ziele angielskie .Wlać do niego
ugotowane buraczki razem z płynem z gotowania.
Dołożyć fasolę .Zagotować .
Doprawić do smaku przyprawą do zup , pieprzem mielonym , sokiem z cytryny .Zagęścić
rozrobioną z zimną wodą mąką .Zagotować .Wlać śmietankę .
Między czasie w trakcie
gotowania zupy ugotować w osolonej
wodzie ziemniaki , odcedzić i zrobić z nich puree . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na
rumiano pokrojoną w ,, piórka „ cebulę .
Podawać kładąc na talerzyku
obok porcję puree ziemniaczanego
okraszonego cebulką ,a zupę w miseczce .
Posypać natką pietruszki .
Można oczywiście buraczki
włożyć na początku razem ze wszystkimi składnikami i gotować w jednym garnku , a mięso obrać od
kości i włożyć powrotem do zupy .Ja robię to w ten sposób bo mięso z zupy
zużywam potem do pierogów, naleśników , sałatki drobiowej i nie chcę by było
zabarwione sokiem z buraków, a taka zupa z fasolą zupełnie nam wystarcza .
1 komentarz:
Cudowne danie i wspaniały, przeuroczy blog:)gratuluję!
Prześlij komentarz