niedziela, 21 sierpnia 2011

Czekoladowa kawa pachnąca różą


Niezwykle aromatyczna i bardzo smaczna
Czas : 20 minut
Składniki :
kawa ziarnista ( tak na 3 łyżeczki mielonej - biorę na oko )
filiżanka wody
2 łyżeczki konfitury z płatków róży
1 łyżeczka mocnego gorzkiego kakao
1/4 filiżanki  mleka skondensowanego nie słodzonego lub słodkiej śmietanki
cukier

 Zmieloną kawę wstawić  na 5 minut do ciepłego piekarnika ( rozgrzać na 160 * C i wyłączyć ). 

Wlać wodę do małego garnuszka , wsypać kakao i  włożyć konfiturę .

Zamieszać i zagotować. Dosypać kawę . Znów zamieszać . Ogrzewać  do wrzenia i wyłączyć - poczekać aż fusy opadną . 

Znów gotować  wrzenia i znów wyłączyć gaz . I po raz trzeci . Przecedzić . 

Wlać  do ogrzanej  wrzątkiem filiżanki , dolać mleko lub śmietankę .   

Dosłodzić jeśli trzeba .

Brak komentarzy: