Swego czasu było to w naszym
rodzinnym gronie dyżurne danie na
pierwszy posiłek na spływie kajakowym . Wszyscy
przyzwyczaili się do tego , że Babcia Basia robi faszerowane jajka , a
reszta w tym czasie organizuje biwak . Stąd nazwa .
Czas :30 minut
Składniki :4 jajka
2 łyżki usiekanego koperku
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól
pieprz mielony
bułka tarta
masło
Jajka ugotować na twardo .
Ostudzić . Przekroić na połówki razem ze skorupkami . Wyjąć jajko ( ostrożnie
by połówki skorupek pozostały całe ). Jajka rozdrobnić rozgniatając widelcem na
miazgę . Dodać koperek i śmietanę . Wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .
Nałożyć farsz do skorupek . Kłaść farszem na bułce tartej tak by się panierował .Smażyć na maśle na
rumiano ( kładąc panierowaną stroną na rozgrzany tłuszcz ) . Podawać gorące ,
lub na zimno . Smaczne są i takie i takie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz