niedziela, 21 sierpnia 2011

Biwakowe-jajka faszerowane wg Babci Basi


Swego czasu było to w naszym rodzinnym gronie  dyżurne danie na pierwszy posiłek na spływie kajakowym . Wszyscy  przyzwyczaili się do tego , że Babcia Basia robi faszerowane jajka , a reszta w tym czasie organizuje biwak . Stąd nazwa .


Czas :30 minut

Składniki :4 jajka
                   2 łyżki usiekanego koperku
                   1 łyżka kwaśnej śmietany
                   sól
                   pieprz mielony
                   bułka tarta
                   masło

Jajka ugotować na twardo . Ostudzić . Przekroić na połówki razem ze skorupkami . Wyjąć jajko ( ostrożnie by połówki skorupek pozostały całe ). Jajka rozdrobnić rozgniatając widelcem na miazgę . Dodać koperek i śmietanę . Wymieszać . Doprawić solą i pieprzem . Nałożyć farsz do skorupek . Kłaść farszem na bułce tartej  tak by się panierował .Smażyć na maśle na rumiano ( kładąc panierowaną stroną na rozgrzany tłuszcz ) . Podawać gorące , lub na zimno . Smaczne są i takie i takie .

Brak komentarzy: