wtorek, 2 sierpnia 2011

Czekoladowy dżem z jeżyn


Domowa wariacja na temat owocowej nutelli
Czas :
Składniki :
1 szklanka jeżyn
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki ginu ( powinien być rum ale gin z reguły mam a rum nie )
Oczyszczone jeżyny wrzucić do garnka i dosypać  cukier .Mieszając rozgotować aż sok puszczą .Gotować  mieszając  , aż zgęstnieje  .Dodać kakao i rum . Wymieszać tak by miało konsystencję dobrej konfitury .
Trzymać ostudzoną w zamykanym pojemniczku w lodówce .
Taką na zapas  gorącą przekładać do wyparzonych - suchych słoików , zakręcić  i pasteryzować 10 minut .


3 komentarze:

kuchennefascynacje pisze...

Musi być wyśmienity, jeszcze nie jadłam dżemu z jeżyn :)

Blackdiamondin pisze...

wygląda pysznie:)

Kilka słów.. pisze...

Smak Boski! Mam już 5 słoiczków :)