czwartek, 25 sierpnia 2011

Domowy kisiel z działkowych winogron


Kwaskowate , malutkie działkowe winogrona doskonale nadają się na kisiel.
Czas : 10 minut
Składniki :
2 szklanki wody
1 szklanka obranych z szypułek umytych winogron działkowych ( małych , ciemnych )
cukier do smaku zależnie od kwaśności winogron ( ja dałam 4 czubate łyżki )
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego
kilka kropli czerwonego lub oranżowego barwnika spożywczego


Winogrona zasypać cukrem i zalać wodą ( pół szklanki zostawić do rozrobienia mąki ziemniaczanej ) . Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut .

Dodać po kilka kropli barwników by osiągnąć kolor zbliżony do koloru ciemnych winogron .

Rozrobić w pozostawionej wodzie mąkę ziemniaczaną

i wlać do garnka . Mieszając zagotować i doprowadzić do zgęstnienia kisielu .


Przelać do salaterek. Podawać na ciepło lub zimno kulkami winogron .
A teraz o barwnikach. Użyłam bo winogrona ( tak jak i inne owoce w kisielu ) dają doskonały wywar smakowo- niestety jego kolor jest po prostu sinawy i nie ciekawie wygląda .Dla tego kisiele i budynie domowe podbarwiam barwnikami spożywczymi .

6 komentarzy:

vena7 pisze...

apetycznie wygląda -idealny na takie dni jak dziś...karteczka się robi dla Fajnej Babeczki..

ilka_86 pisze...

świetny pomysł na wykorzystanie winogron z ogródka:) mam ich dość sporo, więc może spróbuję:) pozdrawiam ciepło

Monika - Twoja Asystentka pisze...

to jest magia!!! cudowny kisiel. chcę taki!!!

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

Unknown pisze...

Vena7 - jesteś cudowna .Już na na zapas się cieszę . Dzięki.

Grażyna pisze...

Nie jadłam jeszcze nigdy kislu domowego z winogron. Zapisuje przepis bo kisiel wygląda bardzo apetycznie :)

tu-tusia pisze...

Robiłam ostatnio domowy kisiel pomarańczowy, ale winogronowego nigdy. chyba będzie trzeba to zmienić patrząc na Twoje dzieło :)