Kwaskowate , malutkie działkowe winogrona doskonale nadają się na kisiel.
Czas : 10 minut
Składniki :
2 szklanki wody
1 szklanka obranych z szypułek umytych winogron działkowych ( małych , ciemnych )
cukier do smaku zależnie od kwaśności winogron ( ja dałam 4 czubate łyżki )
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego
kilka kropli czerwonego lub oranżowego barwnika spożywczego
Winogrona zasypać cukrem i zalać wodą ( pół szklanki zostawić do rozrobienia mąki ziemniaczanej ) . Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut .
Dodać po kilka kropli barwników by osiągnąć kolor zbliżony do koloru ciemnych winogron .
Rozrobić w pozostawionej wodzie mąkę ziemniaczaną
i wlać do garnka . Mieszając zagotować i doprowadzić do zgęstnienia kisielu .
Przelać do salaterek. Podawać na ciepło lub zimno kulkami winogron .
A teraz o barwnikach. Użyłam bo winogrona ( tak jak i inne owoce w kisielu ) dają doskonały wywar smakowo- niestety jego kolor jest po prostu sinawy i nie ciekawie wygląda .Dla tego kisiele i budynie domowe podbarwiam barwnikami spożywczymi .
6 komentarzy:
apetycznie wygląda -idealny na takie dni jak dziś...karteczka się robi dla Fajnej Babeczki..
świetny pomysł na wykorzystanie winogron z ogródka:) mam ich dość sporo, więc może spróbuję:) pozdrawiam ciepło
to jest magia!!! cudowny kisiel. chcę taki!!!
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Vena7 - jesteś cudowna .Już na na zapas się cieszę . Dzięki.
Nie jadłam jeszcze nigdy kislu domowego z winogron. Zapisuje przepis bo kisiel wygląda bardzo apetycznie :)
Robiłam ostatnio domowy kisiel pomarańczowy, ale winogronowego nigdy. chyba będzie trzeba to zmienić patrząc na Twoje dzieło :)
Prześlij komentarz