piątek, 12 sierpnia 2011

Dorsz w pikantnym cieście


Filety z dorsza w pikantnym cieście z cebulą smażone na głębokim oleju.


Czas : 30 minut

Składniki :

4 kawałki filetów z dorsza
2 jajka
1/2 szklanki mąki
2 cebule
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego ( płaskiej )
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki sosu pikantnego chili
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zrobić gęste ciasto ( jak naleśnikowe )z jajek , mąki , pieprzu , soli, papryki, 2 łyżek oleju , proszku do pieczenia , sosu chili .Dodać do niego bardzo drobno pokrojone cebule . Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej jak do głębokiego smażenia . Rybę maczać w cieście i kłaść na wrzący olej ( dokładać łyżką na wierzch trochę ciasta jak by ściekało ) i smażyć na rumiano z obu stron przekręcając z jednej strony na drugą kilka razy tak by ryba w środku się dosmażyła .


Zrobiłam ciasto na samych jajkach bo jak na 2 osoby to trzeba go bardzo mało - jak się robi więcej to oczywiście można zastąpić następne jajka wodą .



Brak komentarzy: