środa, 17 sierpnia 2011

Fasolka szparagowa z pestkami dyni


Ostatnio polubiłam prażone pestki dyni - sypię do wszystkiego . A fasolka szparagowa z takim chrupiącym dodatkiem jest super .
Czas : 30 minut
Składniki :
0,5 kg fasolki szparagowej
1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
sól morska
pieprz kolorowy grubo mielony
3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej


Oczyszczoną fasolkę  ułożyć w garnku do gotowania na parze . Gotować 20 minut ( od zagotowania wody w dolnym garnku ) . 


Na suchej patelni uprażyć pestki dyni ( mieszać żeby sie nie przypaliły ) , dodać i rozpuścić masło. Wsypać bułkę tartą i sprawić by się ,, spieniła ,,  


Fasolkę gotujemy al dente  i dokładnie  odcedzamy .  Podajemy polaną rozpuszczonym masłem z bułka tartą i pestkami dyni . Doprawiamy szczyptą soli i grubo mielonego pieprzu

Brak komentarzy: