Ponieważ
wszyscy u mnie lubią bardzo sznycelki z piersi kurczaka robimy je na dziesiątki
sposobów . W zasadzie za każdym razem są trochę inne . A to inaczej doprawię ,
a to dodatki są inne . Dziś wersja duszona w sosiku- jeszcze takich nie było .
Składniki
"
2
pojedyncze piersi z kurczaka
2
jajka
1
szklanka + 2 łyżki wody
1
szklanka bułki tartej
1/3
szklanki mąki
olej
z pestek winogron do smażenia
2
łyżki masła
4
łyżeczki gotowego sosu ,, Soser dla smaku i konsystencji " Winiary
sól
( użyłam różowa himalajska)
pieprz
kolorowy grubo mielony
przyprawa
Piri-Piri - dosłownie szczypta
maggi
w płynie
Piersi
z kurczaka podzielić na 4 części każdą - odłączam polędwiczki ( tak się nazywa to coś pod spodem piersi kurczaka ) i kroję na 3 .
Lekko rozklepać na małe sznycelki . Posypać solą , pieprzem i szczyptą
Piri-Piri .
Jajka dobrze roztrzepać z 2 łyżkami wody . Mąkę zmieszać z bułkę
tartą . Panierować sznycelki w mieszance bułki z mąką - jajkach- bułce ( można
zrobić tak podwójnie - ja lubię ,, grubaśną ,, panierkę ale wiem , ze nie
wszyscy za tym przepadają ) .
Na patelni rozgrzać olej ( ilość zależy od rodzaju
patelni na której smażymy - ja używam Patelni Dry Cooker to mogę dać mało ) i
smażyć na rumiano z obu stron .
Przełożyć do garnka z grubym dnem ( ja
zostawiam na patelni ) - dołożyć masło .Zagotować wodę z 4 łyżeczkami Sosera i
zalać sznycle .Skropić maggi .
Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut .
Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut .
2 komentarze:
Oj, u mnie też kotleciki z piersi kurczaka wszyscy lubią i robię je na wiele sposobów. Muszę tę Twoja wersje wyprobowac !
Pozdrawiam imienniczke !
wygladają apetycznie jutro wypróbuję:))
Prześlij komentarz