Taka trochę namiastka faszerowanego szczupaka .Robię gdy potrzebne są 2 porcje .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
2 środkowe dzwonka ze szczupaka
2 jajka
2 łyżki pokrojonego koperku
6 płaskich łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
sól
pieprz mielony
½ łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
Ze środkowych dzwonek szczupaka usunąć mięso , kręgosłup i ości od skóry tak by jej nie uszkodzić .
Ugotować na twardo 1 jajko , obrać i przekroić na pół na szerokość .
Mięso oczyścić ze wszystkich ości . Zmielić lub drobno pokroić . Dodać koperek , jajko szczyptę soli , mielonego pieprzu , sok z cytryny, skórkę z cytryny . Wyrobić masę .
Podzielić na pół .Na rozłożoną skórę z dzwonek nałożyć masę mięsną .W każda wcisnąć ½ jajka , zawinąć skórę wokół masy tak by środek stanowiło ,, oczko „ z jajka , wokół masa mięsna i skóra .
Podzielić na pół .Na rozłożoną skórę z dzwonek nałożyć masę mięsną .W każda wcisnąć ½ jajka , zawinąć skórę wokół masy tak by środek stanowiło ,, oczko „ z jajka , wokół masa mięsna i skóra .
Ułożyć na liściach kapusty lub pora na środkowej kondygnacji parowaru i gotować 30 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć .
Podawać polane roztopionym masłem z ziemniakami i mizerią .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz