niedziela, 21 sierpnia 2011

Frango ( kurczak) pieczony z cytrynami


Pikantny kurczak pieczony z cytrynami- danie z kuchni portugalskiej .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
3 pałki z kurczaka
3/4  cytryny
1/3 łyżeczki przyprawy piri-piri
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 liść laurowy ( dałam 2 malutkie )
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1 mała papryczka chili
szczypta soli
kilkanaście ,,kulek,, zielonych winogron ( w oryginale oliwki - ale zapomniałam o nich , a miałam winogrona )


Przygotować marynatę z oleju , przypraw , szczypty soli , pokrojonego czosnku , soku z 1/4 cytryny .Zalać udka , wymieszać i natrzeć marynatą - dorzucić wypestkowaną i przekrojoną papryczką . Przykryć i zostawić w lodówce na godzinę . 

Przełożyć razem z marynatą do żaroodpornego naczynia . Piec zakryte w temperaturze 220 * C przez 30 minut od chwili osiągnięcia przez piekarnik temperatury .

Odkryć - dorzucić pokrojone na 4 kawałki pozostałą 1/2 cytryny i piec odkryte jeszcze 20 minut tak by kurczak się zrumienił ,a cytryna podpiekła .

Podawać z ryżem, sałatą  - posypanego przekrojonymi na pół winogronami i obłożone pieczonymi posolonymi cytrynami .Lub chrupiącą bagietką .
Wyjaśniam mikroskopijną porcję - robiłam na 2 osoby . Ta ilość marynaty spokojnie starczy na pół kurczaka .

4 komentarze:

vena7 pisze...

soczyście dziś tu ..Mniam.Pozdrawiam ..

Monika - Twoja Asystentka pisze...

pysznie to danie wygląda! i zapowiada się na dość ostre.

Pozdrawiam
Monika

Unknown pisze...

Oj ostre- a najciekawszy smak ma ta pieczona cytryna ( skórkę oczywiście się odrzuca - ale środek pycha- kwaśne - nasiąknięte smakiem z kurczaka ) - tyle , że sosik od kurczaka kwaśny - jak by się podawało z czym innym niż ten tyż to coś by trzeba było z nim pomodzić .

Nemi pisze...

Lubię pikantne dania (im bardziej tym lepiej;), chętnie wypróbuję:)