czwartek, 11 sierpnia 2011

Galaretka dwu drobiowa


Galaretki z indyka i kurczaka z czosnkiem.
Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta

Składniki
1 ćwiartki z kurczaka 
0,30 dag mięsa z indyka              
włoszczyzna bez kapusty
maggi
4 łyżeczki żelatyny w proszku
3 szklanki wody
pieprz mielony
2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
natka pietruszki

Ugotować  wywar z kurczaka indyka i warzyw  .Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania - jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem roztartym z odrobiną soli . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka i indyka  obrać . Mięso drobno pokroić . W pojemniczku do zastygania  układać na dno plasterki marchewki i posypać natka pietruszki , a potem  mięso . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

Brak komentarzy: