środa, 31 sierpnia 2011

Genmaicha - zupełnie inna herbata


Japońska mieszanka zielonej herbaty ( Sencha lub Bancha -duże , twarde liście ) z prażonym ryżem .
Czas : 5 minut
Składniki :
1 łyżeczka herbaty Genmachia ( lub 1 saszetka tej herbaty )
1 filiżanka  przegotowanej wody o temperaturze ok 70 * C
Tytułem wstępu - temperaturę wody idealną do parzenia zielonej herbaty można uzyskać w prosty sposób. Po prostu 1 litr wody zagotowany i pozostawiony w czajniku na 10 minut ma ok 70 * C po tym czasie.
Herbatę zalewamy wodą i parzymy od 1,5- 3 minut ( ja parzę w takiej małej miseczce z porcelany ) . Natychmiast zlewamy napar do filiżanki , a herbatę zalewamy do ponownego parzenia .Tym razem parzymy ok 8 minut. Drugi napar jest wyrazistszy w smaku .
Zielone herbaty są  ogólnie znane jako bardzo zdrowe . Ganmaicha ma dodatkowo właściwości witaminy B i F ( z prażonego ryżu ).Poprawia krążenie, jest doskonała przy stanach przemęczenia, stresu .W przeciwieństwie do tej parzonej na zimno do której smaku trzeba się moim zdaniem przyzwyczaić ta jest smaczna .Ma lekko orzechowy zapach i smak.
Herbatę można parzyć 3 razy z tych samych liści .Każdy napar ma trochę inny smak .
Położyłam obok filiżanki saszetki z herbatą żeby pokazać jak wygląda - a sypka można zobaczyć tu :


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Hmmm pierwszy raz spotykam się taką herbatą :) Ale wygląda naprawdę ciekawie :) Fajnie że zajęłaś się tematem herbaty. Ja ją wprost uwielbiam nawet zaczęłam czytać takiego bloga o herbacie na klubie miłośników dobrej herbaty z tej miłości :)