Zawsze mnie irytowało w jajkach faszerowanych przecinanie skorupek ( są złośliwe i pękają krzywo ) . Jak odkryłam Vafini zrozumiałam , że teraz zrobienie estetycznie wyglądających jajek na imprezę nie będzie problemem.
Czas :30 minut
Składniki :
4 jajka
2 łyżki usiekanego koperku
1/2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżki gęstego majonezu
sól morska
pieprz kolorowy grubo mielony
bułka tarta
masło
Ugotowane na twardo jajka ostudzić i obrać ze skorupek . Jajka rozdrobnić rozgniatając widelcem na miazgę ( lub jeśli robi się większą ilość w Rozdrabniaczu lub malakserze ) . Zmieszać z koperkiem , majonezem i śmietaną . Doprawić solą i pieprzem .
Nałożyć farsz do wafelków Vafini .
Kłaść wafelki farszem na bułkę tartą - tak by się farsz pokrył się dokładnie warstwą bułki .
Na patelni rozgrzać masło i smażyć na rumiano kładąc panierowaną stroną na masło .
Podawać bezpośrednio po usmażeniu .Jemy razem z wafelkami .
7 komentarzy:
super pomysł, nie widziałam ich w sklepach
Beatko- w sklepach Rossmana bywają - ale zobacz tu http://vafini.pl/
Mam Vafini...będę robić...wyglądają smakowicie:-)
Zalecamy smażyć jajeczka na minimalnej ilości tłuszczu, aby wafelki nie namiękły:)
Vafini- tyle , że wtedy bułeczka nie nasiąka masłem i nie jest tak smaczna . Nie przeszkadza mi , ze wafelki nasiąkną - i tak znikają z talerza w dwie sekundy . Ale fakt na imprezę lepiej ilość tłuszczu ograniczyć - dłużej nie namiękną .
Izo przyznaje sie bez bicia hi hi że znowu wykorzystałam Twój przepis ale u Ciebie mam tyle inspiracji.
Wyszło pysznie...pozdrawiam.
Zobacz sama:
http://doowa.blogspot.com/2011/09/jaja-faszerowane-w-vafini.html
Przepraszam Buniu ale chyba pomyliłam imiona....cała reszta się zgadza:-)
Prześlij komentarz