wtorek, 16 sierpnia 2011

,,Ka-Woj " czyli kruchy placek z jabłkami


Odkrywam gotowe ciasta  ( schłodzone ) Henglein . Pieczenie stało się proste do tego stopnia , że to ciasto robiły wnuki .
Czas : 45 minut
Składniki :
1 ciasto kruche- schłodzone ( użyłam Henglein  0,6 kg )
2 łyżki bułki tartej
2 duże jabłka
3 łyżki cukru
1 szklanka cukru
kostka masła ( 10 dag )
2 szklanki mąki
Ciasto wyjąć z lodówki 20 minut przed pieczeniem. Delikatnie rozwinąć i ułożyć z papierem do pieczenia z którym było zwinięte na blaszkę , posypać bułkę tartą . Jabłka obrać i wypestkować. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Posypać 3 łyżkami cukru.
Z masła , szklanki cukru, mąki zagnieść kruszonkę i rozsypać ją na cieście.
Wstawić blaszkę do piekarnika .Nastawić temperaturę na 180 * c i piec 25-30 minut  - ciasto ma być rumiane z góry.
Wyjąć .Ostudzić . Kroić na porcje.

A KaWoj w nazwie to taka gra słowna z imion moich wnuków  

Brak komentarzy: