Delikatny, smaczny. Potrawa
jednogarnkowa.
Czas
: 1 godzina
Składniki
:1 średni kalafior
20 dag mielonego mięsa
drobiowego
10 dag suchego ryżu
Bułka tarta
1 jajko
Sól
Pieprz mielony
¼ łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
2 łyżki usiekanego koperku
½ kostki masła + bułka tarta
do polania
2 łyżki usiekanej natki
pietruszki do posypania
2 kostki bulionu drobiowego
Knorra
Ryż
ugotować na pól miękko . Mięso zmieszać z ryżem , jajkiem , przyprawami ,
koprem . Dodać tyle bułki tartej by masa mięsna dała się formować w kulę .
kalafiora podzielić na różyczki . Koszyczek do smażenia frytek wyłożyć na dnie
i po bokach różyczkami kalafiora . Na nie włożyć masę mięsną , a w nią
powciskać resztę kalafiora . koszyczek wstawić w garnek . Zalać wodą z
dodatkiem kostek bulionowych . Gotować na małym ogniu 40 minut . Wyjąć koszyk z
wywaru. Postawić by obciekł . Ostrożnie przewrócić koszyczek do góry dnem .
Wyłożyć kalafiora . Polać zarumienioną na maśle bułką tartą . Posypać zieloną
pietruszką .
Na
wywarze z gotowania można zrobić zupę koperkową do popicia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz