czwartek, 18 sierpnia 2011

Kalafior faszerowany



Delikatny, smaczny. Potrawa jednogarnkowa.




Czas : 1 godzina

Składniki :1 średni kalafior
                   20 dag mielonego mięsa drobiowego
                   10 dag suchego ryżu
                   Bułka tarta
                   1 jajko
                   Sól
                   Pieprz mielony
                   ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
                   2 łyżki usiekanego koperku
                   ½ kostki masła + bułka tarta do polania
                   2 łyżki usiekanej natki pietruszki do posypania
                   2 kostki bulionu drobiowego Knorra  

Ryż ugotować na pól miękko . Mięso zmieszać z ryżem , jajkiem , przyprawami , koprem . Dodać tyle bułki tartej by masa mięsna dała się formować w kulę . kalafiora podzielić na różyczki . Koszyczek do smażenia frytek wyłożyć na dnie i po bokach różyczkami kalafiora . Na nie włożyć masę mięsną , a w nią powciskać resztę kalafiora . koszyczek wstawić w garnek . Zalać wodą z dodatkiem kostek bulionowych . Gotować na małym ogniu 40 minut . Wyjąć koszyk z wywaru. Postawić by obciekł . Ostrożnie przewrócić koszyczek do góry dnem . Wyłożyć kalafiora . Polać zarumienioną na maśle bułką tartą . Posypać zieloną pietruszką .
Na wywarze z gotowania można zrobić zupę koperkową do popicia .

Brak komentarzy: