czwartek, 18 sierpnia 2011

Cypryjskie gołąbki w liściach winogron wg Babcigramolki


Na całym świecie gotuje się potrawy podobne w sposobie przyrządzenia i  użytych składnikach do gołąbków. Z bardziej znanych są te zawijane w liście winogron lub bambusa .



 Czas : 1 godzina

Składniki :30 dag mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego )
                  10 dag ryżu
                  3 łyżki rodzynek
                  2 łyżki usiekanych liści świeżej mięty
                  1 duża cebula
                  1 łyżeczka maggi w płynie
                   olej z pestek winogron
                  Vegeta
                  ½ litra bulionu wołowego
                  ½ łyżeczki mielonego pieprzu
                  30 dużych liści winorośli

Ugotować na pół miękko ryż . Odcedzić . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano. Wymieszać mięso , ryż , miętę , rodzynki , pieprz, maggi .Liście winorośli blanszować przez 4 minuty. Wyjąć , odsączyć i ostudzić . Odciąć ogonki od liści. Na każdy liść nakładać po łyżce farszu. Liście zawijać na kształt koperty. Z tej porcji wychodzi ok. 20 małych gołąbków ( mają być małe ).Dno garnka ( szerokiego ) wyłożyć pozostałymi liśćmi . Ułożyć gołąbki w jednej , przykrywającej dno garnka warstwie. Zalać ½ litra bulionu + 3 łyżki oleju z pestek winogron . Gołąbki obciążyć obróconym do góry dnem talerzem śniadaniowym . Dusić na średnim gazie przez 45 minut.
Podawać na gorąco wyjęte z wywaru lub w wywarze . Można zrobić na bazie wywaru sos pomidorowy . W oryginalnym przepisie podawane są same na ciepło lub jako zimna przekąska .

Brak komentarzy: