Na całym świecie gotuje się
potrawy podobne w sposobie przyrządzenia i
użytych składnikach do gołąbków. Z bardziej znanych są te zawijane w
liście winogron lub bambusa .
Czas : 1 godzina
Składniki :30 dag mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego )
10 dag ryżu
3 łyżki rodzynek
2 łyżki usiekanych liści
świeżej mięty
1 duża cebula
1 łyżeczka maggi w płynie
olej z pestek winogron
Vegeta
½ litra bulionu wołowego
½ łyżeczki mielonego pieprzu
30 dużych liści winorośli
Ugotować na pół miękko ryż .
Odcedzić . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano.
Wymieszać mięso , ryż , miętę , rodzynki , pieprz, maggi .Liście winorośli
blanszować przez 4 minuty. Wyjąć , odsączyć i ostudzić . Odciąć ogonki od
liści. Na każdy liść nakładać po łyżce farszu. Liście zawijać na kształt
koperty. Z tej porcji wychodzi ok. 20 małych gołąbków ( mają być małe ).Dno
garnka ( szerokiego ) wyłożyć pozostałymi liśćmi . Ułożyć gołąbki w jednej ,
przykrywającej dno garnka warstwie. Zalać ½ litra bulionu + 3 łyżki oleju z
pestek winogron . Gołąbki obciążyć obróconym do góry dnem talerzem śniadaniowym
. Dusić na średnim gazie przez 45 minut.
Podawać na gorąco wyjęte z
wywaru lub w wywarze . Można zrobić na bazie wywaru sos pomidorowy . W oryginalnym
przepisie podawane są same na ciepło lub jako zimna przekąska .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz