poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Kalarepki faszerowane rybą wg Daniela


Delikatne danie dla tych którzy nie jadają mięs a jadają ryby i dla wszystkich miłośników ryb . A Daniel to mój syn .


Czas : 1 godzina

Składniki :

2 kalarepki średniej wielkości
½ szklanki bardzo drobno pokrojonego mięsa ryby ( filet – ja użyłam karmazyna )
2 łyżki ugotowanego na pół miękko ryżu ( jak do gołąbków )
½ zeszklonej drobno pokrojonej cebuli
1 łyżka oleju
2 łyżki pokrojonego kopru
1 marchew
szczypta soli
szczypta pieprzu
4 szklanki wody
½ kostki bulionu rybnego Knorra ( lub warzywnego )
1 łyżka masła
sok z cytryny
szczypta cukru

Obrać i wydrążyć kalarepki ( to co się wydrąży odłożyć ) .Wymieszać mięso ryby , ryż , cebulę , koper .Posolić i popieprzyć. Napełnić kalarepki i ułożyć w garnku ( takim o objętości 1,5 -2 litrów ) .Pokroić wydrążone z kalarepek kawałki .Pokroić w plasterki obraną marchew. Wsypać do garnka obok całych kalarepek .Zalać wodą . Dodać bulion .Dusić na średnim gazie aż kalarepki będą miękkie ( ok. .45 minut ). Na patelni rozpuścić masło , przełożyć na nie kalarepki i wyjęte łyżką cedzakową kawałki marchewki i kalarepek z drążenia . Podlać odrobiną wywaru. Doprawić sokiem z cytryny i odrobiną cukru . Chwilę podgrzewać .
Podawać z ziemniakami z wody.
Można również zrobić na maśle delikatną zasmażkę i rozprowadzić ją wywarem a potem dodać słodkiej śmietanki .Doprawić sos do smaku i włożyć do niego wyjęte z wywaru marchew i kawałki kalarepki. 

Brak komentarzy: