piątek, 19 sierpnia 2011

Kanapeczki dla niejadka


W każdej rodzinie trafia się przysłowiowy ,, Tadek niejadek „. Problem z takim dzieckiem duży , bo przecież jeść musi , a ochoty nie ma na nic . Z praktyki wiem , że jest na to jedyny sposób. Trzeba przygotowywać malutkie porcyjki ( a przynajmniej na takowe muszą wyglądać ). Najlepiej żeby to były takie rzeczy na jednego ,, gryza „.No i musi być kolorowo i żeby nie trzeba było kroić .Zresztą taki sposób żywienia sprawdza się nie tylko u dzieci . Dorośli , rekonwalescenci , lub osoby z zaburzeniem łaknienia ( Np. na skutek zażywania niektórych leków ) , też chętnie zjedzą coś co przyciąga wzrok , jest przygotowane przez kogoś z bliskich  i nie ma za dużo zachodu ze zjedzeniem tego czegoś .

Czas : 15 minut

Składniki :3 kromki chleba razowego
                   masło
                  1 plasterek żółtego sera
                  1 łyżka białego sera
                  kawałek wędzonej makreli
                  kawałek sałaty
                  2 łyżeczki usiekanej natki pietruszki
                  plasterek ogórka
                  plasterek pomidora
                  3 łyżeczki majonezu
                  1 łyżka usiekanego szczypiorku

Razowiec okroić ze skórki . Z 1-szej kromki kieliszkiem do jajek wykroić dwa kółka. 2-gą kromkę przekroić po przekątnej na dwa trójkąty. 3-cią kromkę przekroić na cztery kwadraty. Chleb posmarować masłem . Na kółka nałożyć biały ser , posypać go bardzo drobno pokrojonym pomidorem ( z plasterka odkroić dwa paseczki i usunąć pestki – resztę usiekać ), brzegi kółek udekorować natką pietruszki . Na trójkąty położyć przekrojony na wymiar żółty ser . Na nim po pół łyżeczki majonezu . Dekorować sałatą, połówką plasterka ogórka i paseczkiem pomidora. Wreszcie na kwadraty położyć wędzoną makrelę tak by zakryła chleb. Na środek każdego kwadracika położyć po pół łyżeczki majonezu i posypać go usiekanym szczypiorkiem .
Kanapki położyć na najmniejszy talerzyk na jaki się zmieszczą ( deserowy ).
Okrojone skórki razowca i pozostałość po wycinaniu kółek ususzyć i używać do zagęszczania sosów mięsnych zamiast mąki .