Kafetierka
to taki tygielek do parzenia kawy .Aromat nie do opisania .
Czas
:15 minut
Składniki
:
3
łyżeczki świeżo zmielonej kawy Tchibo Exclusive
1,5
filiżanki wrzątku
2
łyżeczki miodu płynnego
1
goździk
szczypta
cynamonu
1/4
ziela angielskiego
1/2
ziarna kardamonu zielonego
Rozgrzać
piekarnik do 160 * C i wyłączyć . Porcję kawy przeznaczoną do zmielenia (
mieloną jeśli takiej używamy ) wstawić do piekarnika na 5 minut . Zmielić . W
kafetierce ( tygielku zagotować wodę z korzeniami i miodem . Wsypać kawę .
Ostrożnie zamieszać bo się spieni . Doprowadzić do wrzenia i odstawić .Jak fusy
opadną powtórzyć - znów doprowadzić do wrzenia i odstawić . Powtórzyć 3 raz .
Przecedzić przez drobne sitko. Rozlać do miniaturowych filiżanek.
Jeśli
ktoś lubi słodką kawę może ją dosłodzić jeszcze miodem. Pić gorącą . Ma być
mocna i gorąca.
3 komentarze:
piękne zdjęcia pani robi, pani Grażynko. Kawę z tygielka uwielbiam, nauczyłam się ją robić w Serbii, bo tam tak parzą kawę od najazdu Turków.
Piękna filiżanka i talerzyk, cudo!!!
a sam przepis bardzo ciekawy, lubię kawy korzenne.
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Kocham takie kawki :)
Przecudna kawa! I naprawde ladne zdjecia :)
Pozdrawiam cieplo!
Nat.
www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com
Prześlij komentarz