wtorek, 30 sierpnia 2011

Kurczak ,, dziobie " kalafiora

Potrawy grillowe to nie tylko mięsa na ciepło , to również - sosy, sałatki , dodatki.



Czas : 30 minut + marynowanie mięsa

Składniki :

1/4 kalafiora
1 spora pierś z kurczaka
2 łyżki przyprawy ,, Na grilla z czosnkiem i ziołami " Winiar
Sos czosnkowo-ziołowy Winiar do smaku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju z pestek winogron
 1/2 szklanki majonezu
4 łyżki pokrojonego koperku
Pierś z kurczaka natrzeć przyprawą do grilla , olejem, miodem i zostawić w lodówce na godzinę. Rozgrzać grill ( lub patelnię grillową ) i upiec mięso. Ostudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i podzielić na różyczki.
Majonez doprawić ,sosem sałatkowym czosnkowo-ziołowym .
Delikatnie zmieszać kalafior z kurczakiem , polać sosem majonezowym i posypać koperkiem .

1 komentarz:

monami pisze...

zgadzam się, że na grillu nie powinno się być skazanym jedynie na kiełbasę i karkówkę. Taka sałatka to przyjemne urozmaicenie :)