środa, 31 sierpnia 2011

Miechunka





,,…Miechunka jadalna (łac Physalis ) z rodziny "psiankowatych" jest kuzynką powszechnie znanego pomidora .
Złota jagoda w Anglii , alkekengi lub "miłość w klatce" we Francji czy wiśnia żydowska to tylko niektóre z poetyckich imion miechunki, zwanej w Polsce wiśnią peruwiańską.
Jest to roślina jednoroczna pochodząca z Ameryki Południowej , obecnie uprawiana jako roślina dekoracyjna ze względu na charakterystyczne ognisto pomarańczowe "lampiony" , które do późnej jesieni zdobią opustoszałe ogrody. Wewnątrz misternej , podobnej do pergaminu otoczki kryje się kulisty owoc - jagoda o przedziwnym aromacie będącym mieszanką smaków pomidora i ananasa. W sklepach można właśnie teraz kupić świeże miechunki.

Anglicy jadają owoce miechunki maczane w gorącej czekoladzie . Francuzi na surowo jako przekąski lub w sałatce, albo po ugotowaniu w postaci syropu lub aromatycznej konfitury. Owoce te świetnie nadają się do galaretek i ciast . Mogą służyć również jako dodatek do mięs w postaci sosu (tak jak żurawina).
Odmiana "Miechunka pomidorowa" (zielony owoc, wielkości małego pomidora) jest nieodłącznym elementem peperonaty - sosu do meksykańskiej tortilli (placek z mąki kukurydzianej nadziewany pikantnym farszem) .

Owoce miechunki zawierają około 10 proc. cukrów, dużo potasu ( 320mg/100g ), witaminy z grupy B, witaminę E oraz duże ilości witaminy C, co czyni je doskonałym środkiem wspomagającym przy leczeniu przeziębienia . Leczniczo stosuje się miechunkę również jako lek moczopędny a także w postaci "winka" czyszczącego krew .

Jeśli zatem natkniecie się na ognisto pomarańczowe "lampiony" miechunki koniecznie skosztujcie jej smacznego owocu…”

Brak komentarzy: