niedziela, 14 sierpnia 2011

Marmurkowe jajka wg Buni

Pomysł ogólnie znany- wyjątkowo dekoracyjne danie .
Czas : 3 doby
Składniki:
6 łyżeczek dobrej herbaty liściastej ( użyłam Five o "clock )
2 łyżeczki suszonej Trawy cytrynowej ( rozdrobnionej )
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
kilka ziaren pieprzu  ziarnistego ( dałam 6 )
3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1/2 litra wrzątku
6 jajek
3 łyżeczki majonezu ( oczywiście Kielecki )
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obtłuc skorupki tak by potworzyły się nich luki .
Zaparzyć zmieszaną z trawą cytrynową herbatę. Dodać sos sojowy, pieprz ziarnisty, kurkumę , sok z cytryny .
Jajka włożyć w  gorący wywar , zostawić do ostygnięcia - wstawić do lodówki na 3 doby .
Wyjąć, obrać , delikatnie ściąć czubki, położyć kleks majonezu , udekorować .Podawać jako aromatyczną przekąskę .

Robię z nich ,, Jajeczko w szaliczku ,, 

1 komentarz:

magda k. pisze...

Przekąska bardzo interesująca :)