Pomysł
ogólnie znany- wyjątkowo dekoracyjne danie .
Czas
: 3 doby
Składniki:
6
łyżeczek dobrej herbaty liściastej ( użyłam Five o "clock )
2
łyżeczki suszonej Trawy cytrynowej ( rozdrobnionej )
1
łyżeczka kurkumy
1
łyżka soku z cytryny
kilka
ziaren pieprzu ziarnistego ( dałam 6 )
3
łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1/2
litra wrzątku
6
jajek
3
łyżeczki majonezu ( oczywiście Kielecki )
Ugotować
jajka na twardo. Ostudzić. Obtłuc skorupki tak by potworzyły się nich luki .
Zaparzyć
zmieszaną z trawą cytrynową herbatę. Dodać sos sojowy, pieprz ziarnisty,
kurkumę , sok z cytryny .
Jajka
włożyć w gorący wywar , zostawić do
ostygnięcia - wstawić do lodówki na 3 doby .
Wyjąć,
obrać , delikatnie ściąć czubki, położyć kleks majonezu , udekorować .Podawać
jako aromatyczną przekąskę .
Robię z nich ,, Jajeczko w szaliczku ,,
1 komentarz:
Przekąska bardzo interesująca :)
Prześlij komentarz