sobota, 6 sierpnia 2011

Masło ziołowe wg Buni


Używam do zapiekanek , duszenia mięs , pieczywa .
Czas : 10 minut + chłodzenie
Składniki :
1 kostka miękkiego  masła ( prawdziwe bez domieszek )
1 opakowanie Ziołowa przyprawa do masła ( Kotanyi)
4 łyżki pokrojonej drobno świeżej bazylii
4 łyżki pokrojonej drobno świeżej melisy
4 łyżki pokrojonej  drobno świeżej natki pietruszki
Utrzeć dokładnie masło z przyprawą . Wsypać drobno usiekane zioła .Wymieszać . Masę maślaną wyłożyć na folię spożywczą . Uformować z masła wałek . Zawinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Wyjąć . Pokroić w plastry . Każdy owinąć folią  spożywczą i przechowywać w zamrażalniku . Wyjmować w razie potrzeby odpowiednio wcześnie by zmiękło .
To jest proporcja na zrobienie masła na zapas . Dziś robiłam na 2 porcje do sznycli biorąc 3 łyżeczki masła + 1,5 łyżeczki przyprawy i po 1/2 łyżeczki pokrojonych ziół .



Brak komentarzy: