sobota, 6 sierpnia 2011

Sznycle duszone z masłem ziołowym


Myślę , że nie tylko ja smażę sznycle drobiowe w większej ilości , zamrażam a potem robię z nich inne wersje.




Czas : 10 minut
Składniki :
2 gotowe sznycle z piersi kurczaka (przyprawione ,  panierowane w jajku , mące , bułce tartej , - usmażone )
4 łyżki masła ziołowego ( płaskie )
1/4 szklanki wody
maggi w płynie do smaku
sól ziołowa
kilka gałązek melisy
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek bazylii
listek maggi ogrodowego ( może być mrożone )
W garnuszku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki masła .Wlać wodę , wrzucić po gałązce ziół i zagotować. Sznycle dodać do sosu. Szczelnie przykryć  i dusić na bardzo małym gazie ok. 10 minut ( w trakcie przewrócić na drugą stronę ).Doprawić sos do smaku maggi w płynie i solą ziołową  .
Podawać gorące z ziemniakami puree , które polewamy sosem od duszenia . Na każdy sznycel kładziemy dodatkowo krążek schłodzonego masła ziołowego ( trzeba je wcześniej wyjąć z zamrażalnika tak by łatwo sie topiło na sznyclu ).
Przepis na masło ziołowe wstawiłam wcześniej Masło ziołowe wg Buni ( robię go na zapas i mam zamrożone w krążkach w zamrażalniku ).


Brak komentarzy: