poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Mini pierożki w złotym bulionie



Robię przy okazji 2 albo 3 potrawy - jedną z nich są te pierożki
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
Na bulion :
1kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
2 uda z kurczaka
3 marchewki ( młode )
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
1/2 pora
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
1 liść laurowy
kawałek gałązki maggi ogrodowego
szczypta trawy cytrynowej
maggi
1 kostka bulionu warzywnego lub drobiowego
10 szklanek wody
szczypta kurkumy
Na pierożki :
mąka
1/2 szklanki wrzącej wody
szczypta soli
3/4 szklanki zmielonego mięsa z zupy ( ja mielę mięso z góry 1 udka i kawałka żeberek - na każdy pierożek trzeba 1/2 łyżeczki mięsa )
Do posypania ;
4 łyżki szczypioru ( dolna biała część od młodej cebulki )
Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem  przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , grzybek , kostkę bulionu warzywnego ) . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1 godzinę (przy lekko uchylonej pokrywce ).Dodać warzywa  i gotować jeszcze 1 godzinę . Dołożyć natkę i lubczyk i gotować jeszcze 15 minut .Płyn ma odparować do objętości ok. 5 szklanek . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić . Doprawić do smaku dodać kurkumę .
Zmielić odpowiednią ilość mięsa ( robię to w Rozdrabniaczu ).Doprawić solą , pieprzem mielonym i maggi )Podzielić na 50 kulek .
Szklankę mąki zalać 1/2 szklanki wrzątku. Osolić . Wyrabiać ciasto podsypując mąką aż zrobi się gładkie i sprężyste .
Podzielić ciasto na 3 części - rozwałkowywać na cienkie płaty na posypanym mąką blacie. Kieliszkiem do jajek wykrawać kółka .Nakładać na każde farsz kółko i zlepiać mini pierożki . Układać na wysypanej mąką tacce . Przykryć lnianą ściereczką .
Zagotować w garnku osoloną wodę i wkładać do niej pierożki ( w 2 partiach ). Gotować 2 minuty od wypłynięcia ( zmniejszać gaz jak wypłyną ) .Wyjmować łyżką cedzakową .
Układać na talerzach lub w głębokich miseczkach ( po 10-13 szt. na porcję ), polewać gorącym bulionem .Posypać pokrojonym szczypiorem .
Wbrew pozorom nie jest to potrawa która zajmuje pół dnia . Ja robię tak . Dzień wcześniej gotuję bulion . Wyjmuję mięso i dzielę na obiady ( część na te pierożki , resztę żeberek do panierowania , resztę udek z kurczaka na potrawkę , z warzyw po dodaniu dodatków będzie sałatka , resztę bulionu użyję na cytrynową  potrawkę ).
Zrobienie pierożków nie zajmuje więcej czasu niż pół godziny ( uwierzcie że to bardzo szybko idzie jak się parę razy potrenuje ) .- robię rano- przykrywam ściereczką i leżą .
Przed obiadem tylko gotuję we wrzątku - podgrzewam bulion i już .Na dwa następne dni mam już obiad podszykowany .
I jeszcze jedno - jeśli ktoś woli tradycyjne smaki to zupełnie spokojne może nie dodawać kurkumy i trawy cytrynowej- będzie zwykły bulion równie smaczny.

Brak komentarzy: