wtorek, 16 sierpnia 2011

Omlet Tamagoyaki wersja na słodko


A gdzie jest powiedziane , że nie można japońskich omletów robić na słodko ?
Czas : 15 minut
Składniki :
6 jajek
1 łyżka wody
szczypta soli
olej do smarowania patelni
20 dag sera białego śmietankowego
cukier do smaku
aromat waniliowy do smaku ( taki jakiego używamy )
20 dag świeżych malin
2 łyżki syropu malinowego
bita śmietana

1) - Ubić jajka z wodą , szczyptą soli i zostawić na kilka minut .
2) - Ser zmiksować z cukrem , aromatem waniliowym , syropem malinowym
3) - Rozgrzewamy patelnię ( kwadratową - taka specjalną do japońskich omletów ) i smarujemy olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem ) .
4) - Nalewamy pierwszą warstwę ciasta szybko poruszając patelnią by cała powierzchnia była pokryta ciastem ( wlałam po 3/4 łyżki wazowej ciasta na 1 raz ).Gdy ciasto usmaży się podwijamy drewniana szpatułką z jednej strony i zaginając rolujemy na przeciwległy brzeg patelni.
5) - Smarujemy olejem wolną powierzchnię patelni i wlewamy drugą warstwę ciasta ( znów ok 3/4 łyżki wazowej ). Smażymy , a następnie nakładamy cienka warstwę serka i  zaczynamy rolować za pomocą drewnianej szpatułki poprzednio zwiniętą pierwszą porcję po nowej warstwie na przeciwległy brzeg patelni.
5) - Znów natłuszczamy patelnię , wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 5
6) - następne warstwy ( aż do wyczerpania masy jajecznej ) robimy jak w punkcie 5 z tym , że dajemy już po 1/2 łyżki wazowej masy jajecznej bo usmażony omlet zajmuje juz trochę powierzchni patelni.
7) - Gdy omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i lekko zrumieniamy przewracając z boku na bok
8) - Zsunąć omlet z patelni na deskę do krojenia i pociąć w plastry .
9) - Na każdy kawałek omletu kłaść malinę - obok podać bitą śmietanę i resztę malin



Brak komentarzy: