A
gdzie jest powiedziane , że nie można japońskich omletów robić na słodko ?
Czas
: 15 minut
Składniki
:
6
jajek
1
łyżka wody
szczypta
soli
olej
do smarowania patelni
20
dag sera białego śmietankowego
cukier
do smaku
aromat
waniliowy do smaku ( taki jakiego używamy )
20
dag świeżych malin
2
łyżki syropu malinowego
bita
śmietana
1) -
Ubić jajka z wodą , szczyptą soli i zostawić na kilka minut .
2) -
Ser zmiksować z cukrem , aromatem waniliowym , syropem malinowym
3) -
Rozgrzewamy patelnię ( kwadratową - taka specjalną do japońskich omletów ) i
smarujemy olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem ) .
4) -
Nalewamy pierwszą warstwę ciasta szybko poruszając patelnią by cała
powierzchnia była pokryta ciastem ( wlałam po 3/4 łyżki wazowej ciasta na 1 raz
).Gdy ciasto usmaży się podwijamy drewniana szpatułką z jednej strony i
zaginając rolujemy na przeciwległy brzeg patelni.
5) -
Smarujemy olejem wolną powierzchnię patelni i wlewamy drugą warstwę ciasta (
znów ok 3/4 łyżki wazowej ). Smażymy , a następnie nakładamy cienka warstwę
serka i zaczynamy rolować za pomocą
drewnianej szpatułki poprzednio zwiniętą pierwszą porcję po nowej warstwie na
przeciwległy brzeg patelni.
5) -
Znów natłuszczamy patelnię , wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 5
6) -
następne warstwy ( aż do wyczerpania masy jajecznej ) robimy jak w punkcie 5 z
tym , że dajemy już po 1/2 łyżki wazowej masy jajecznej bo usmażony omlet
zajmuje juz trochę powierzchni patelni.
7) -
Gdy omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając
patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i lekko
zrumieniamy przewracając z boku na bok
8) -
Zsunąć omlet z patelni na deskę do krojenia i pociąć w plastry .
9) -
Na każdy kawałek omletu kłaść malinę - obok podać bitą śmietanę i resztę malin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz