W zasadzie zwykła jajecznica ( bo to oznacza ovos mexidos po portugalsku ) tyle , że smaczku nadaje użycie portugalskiej szynki surowej , wędzonej Presunto
Czas : 15 minut
Składniki :
½ czerwonej papryki ( wypestkowanej i pokrojonej w paseczki )
szczypior ilość tak ok. 1/3 szklanki po pokrojeniu
2 pomidory Lima
1 plaster szynki Presunto ( taki przez całą szynkę )
Sól
pieprz mielony
3 łyżki masła
3 jajka
Szynkę pokroić w drobną kosteczkę lub paseczki .Na patelni rozgrzać masło i smażyć szynkę . Pomidory i paprykę pokrojone drobno wrzucić na patelnię kiedy szynka juz się zrumieni . Wbić na miseczkę jajka ( sprawdzam na wszelki wypadek osobno każde jajko by uniknąć przykrej niespodzianki ).Wlać na patelnię , wsypać pokrojony szczypior . Smażyć mieszając aż się zetnie .
Doprawiać dopiero po usmażeniu ( pieprz i jeśli trzeba sól ) bo szynka jest słona .
Pomidorki Lima bardziej mi pasowały od naszych gatunków choć - nie wiem czy akurat takie w Portugalii rosną ale poprzez związki kulturowe Portugalii z Ameryką Południową bardziej mi pasują . A do tego zwyczajnie je lubię .
O szynce Presunto i innych szynkach długo dojrzewających można sobie poczytać tu :
http://www.logo24.pl/Logo24/1,85828,7818140,Szynka___Pyszne_swinstwo.html
Oczywiście najlepsze Presunto są tak drogie , że jeszcze raczej nie pojawiają się u nas w sprzedaży ( kg potrafi kosztować ok. 1200 zł ) - ale bez problemu można dostać takie za połowę ceny i dla amatorów 2 plasterki za 10 zł albo mniej to wart uciechy smakowej wydatek.
Ja trafiłam kiedyś na dzień Iberyjski w markecie i kupiłam po 4 plasterki Jamon Serrano , Presunto .A potem sprofanowałam ją ( po 1 plasterku zjadłyśmy z gruszką i melonem ) to znaczy posmarowałam każdy plasterek olejem by sie nie utleniał , zawinęłam w folie spożywczą i zamroziłam - by wyciągać do specjalnych dań gdzie ich dodatek jest niezbędny .Dziś skorzystałam z takiego plasterka ( krojony cieniusieńko przez całą szynkę jest jak papierek i zupełnie wystarcza do jajecznicy dla 2 osób .Wszystkim którzy lubią intensywny aromat szynek długo dojrzewających powinno smakować .Ostrożnie z solą bo szynka jest bardzo słona .
1 komentarz:
Chętnie załapałabym się na jajecznicę z takim dodatkiem:)
Prześlij komentarz