sobota, 20 sierpnia 2011

Placki ziemniaczane na ostro



Z plackami ziemniaczanymi jest tak jak z bigosem . Co dom , to inny przepis. Jedni jedzą je na ostro z cebulką , majerankiem . Inni na słodko posypane cukrem . Ze śmietaną lub sosem . Wszyscy lubią placki, a nikt nie lubi trzeć ziemniaków.



Czas : 1 godzina

Składniki : 1 kg ziemniaków
                    Cebula
                    2 łyżki mąki
                    1 jajko
                    Sól
                    Pieprz mielony
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce . Zostawić , aż się ustoją . Zlać wodę . Dodać drobno usiekaną cebulę , sól , Pieprz mielony , majeranek , jajko, mąkę . Wymieszać .Na patelni rozgrzać tłuszcz ( oliwę lub smalec ). Kłaść łyżką porcję masy ziemniaczanej . Placuszki rozpłaszczyć . Smażyć na rumiano z obu stron . podawać z gęstą , kwaśną śmietaną .
Spotkałam się z tym , że placki podaje się z sosem Np. grzybowym . Są też jadane na słodko. Nie dodaje się wtedy do nich cebuli , majeranku i pieprzu. Jeśli zaś chodzi o to , że wszyscy lubią jeść , a nikt nie lubi trzeć to trzeba wprowadzić zasadę , że jak chcecie jeść placki to trzyjcie ziemniaki – ja usmażę .

Brak komentarzy: