Z plackami ziemniaczanymi jest
tak jak z bigosem . Co dom , to inny przepis. Jedni jedzą je na ostro z cebulką
, majerankiem . Inni na słodko posypane cukrem . Ze śmietaną lub sosem .
Wszyscy lubią placki, a nikt nie lubi trzeć ziemniaków.
Czas : 1 godzina
Składniki : 1 kg ziemniaków
Cebula
2 łyżki mąki
1 jajko
Sól
Pieprz mielony
Ziemniaki
obrać i utrzeć na tarce . Zostawić , aż się ustoją . Zlać wodę . Dodać drobno
usiekaną cebulę , sól , Pieprz mielony , majeranek , jajko, mąkę . Wymieszać
.Na patelni rozgrzać tłuszcz ( oliwę lub smalec ). Kłaść łyżką porcję masy
ziemniaczanej . Placuszki rozpłaszczyć . Smażyć na rumiano z obu stron .
podawać z gęstą , kwaśną śmietaną .
Spotkałam
się z tym , że placki podaje się z sosem Np. grzybowym . Są też jadane na
słodko. Nie dodaje się wtedy do nich cebuli , majeranku i pieprzu. Jeśli zaś chodzi
o to , że wszyscy lubią jeść , a nikt nie lubi trzeć to trzeba wprowadzić
zasadę , że jak chcecie jeść placki to trzyjcie ziemniaki – ja usmażę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz