wtorek, 23 sierpnia 2011

Piersi kurczaka nadziewane brzoskwiniami gotowane na parze


Delikatne, bardzo aromatyczne danie .

Czas : 1 godzina + 2 godziny w lodówce

Składniki :

3 duże połówki piersi z kurczaka
3 połówki brzoskwini w syropie ( z puszki )
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka musztardy ( ostrej )
1 łyżka sosu sojowego
¼ łyżeczki pieprzu mielonego
2 czubate łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
syrop  z brzoskwiń ( cały z dużej puszki tak by zakrył mięso )

Piersi z kurczaka wyporcjować ( usuwając chrząstki, skórki, wystające kawałki ) i przeciąć tak by utworzyła się ,, kieszeń „ .Zmieszać olej, sos sojowy, konfiturę z żurawiny , musztardę , pieprz .Natrzeć mięso ( również w środku ) .W ,, kieszeń „ włożyć połówkę brzoskwini .Spiąć wykałaczkami tak by owoc nie wypadł. Ułożyć w szklanym naczyniu , zalać syropem z brzoskwini .Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny . Wyjąć z marynaty. Ułożyć w parowarze i gotować 45 minut.
Podawać z zieloną sałatą z owocowym dresingiem ( można dodatkowo podać ryż lub pieczone ziemniaki  )

Brak komentarzy: