wtorek, 23 sierpnia 2011

Pierś z kurczaka z fenkułem gotowana na parze


Lubię anyżkowy zapach i smak kopru włoskiego .

Czas :30

Składniki :

1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała bulwa kopru włoskiego ( fenkułu )
sól
pieprz mielony
2 łyżki masła


Pierś z kurczaka przeciąć na pół i rozklepać .Lekko posolić i popieprzyć z obu stron .Fenkuł obrać z wierzchnich warstw. Przekroić .Usunąć głąb . Przekroić na ćwiartki. Dwie ćwiartki pokroić w paseczki ( jak kapustę do kiszenia ) .Paseczkami posypać piersi z kurczaka . Zwinąć roladki . Spiąć wykałaczkami.
Do parowaru nalać  wody. W dolnym pojemniku ułożyć ziemniaki, a wyżej roladki i pozostałe kawałki fenkułu. Gotować 30 minut.
Na patelni rozpuścić masło.
Z roladek usunąć wykałaczki. Podawać z ziemniakami i kawałkami fenkułu  polane masłem .Obok położyć  plastry pomidora .

Mięso z kurczaka fantastycznie przeszło anyżkowym smakiem . Na przyszłość cały fenku będę wsadzać w mięso lub układać mięso na kawałkach fenkułu .Ryba powinna być równie dobra .Można wzmocnić smak trawą cytrynową lub listkami bazylii cytrynowej.

A tak wygląda fenkuł


Brak komentarzy: