Lubię anyżkowy zapach i smak kopru włoskiego .
Czas :30
Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała bulwa kopru włoskiego ( fenkułu )
sól
pieprz mielony
2 łyżki masła
Pierś z kurczaka przeciąć na pół i rozklepać .Lekko posolić i popieprzyć z obu stron .Fenkuł obrać z wierzchnich warstw. Przekroić .Usunąć głąb . Przekroić na ćwiartki. Dwie ćwiartki pokroić w paseczki ( jak kapustę do kiszenia ) .Paseczkami posypać piersi z kurczaka . Zwinąć roladki . Spiąć wykałaczkami.
Do parowaru nalać wody. W dolnym pojemniku ułożyć ziemniaki, a wyżej roladki i pozostałe kawałki fenkułu. Gotować 30 minut.
Na patelni rozpuścić masło.
Z roladek usunąć wykałaczki. Podawać z ziemniakami i kawałkami fenkułu polane masłem .Obok położyć plastry pomidora .
Mięso z kurczaka fantastycznie przeszło anyżkowym smakiem . Na przyszłość cały fenku będę wsadzać w mięso lub układać mięso na kawałkach fenkułu .Ryba powinna być równie dobra .Można wzmocnić smak trawą cytrynową lub listkami bazylii cytrynowej.
A tak wygląda fenkuł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz