O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

wtorek, 2 sierpnia 2011

Pierwsze ,, koty za płoty " czyli Obento Buni


Próbuję , próbuję i jeszcze raz próbuję .Na pierwszy smak- to jednak zupełnie inna kuchnia. Bardzo mi odpowiada sposób dekoracji .
Czas : 15 minut
Składniki :
1 szklanka ugotowanego bez soli ryżu kleistego
kawałek nori ( wodorosty w płatach )
2 jajka na twardo
kawałeczek szynki
kawałeczek sera do tostów
1 rzodkiewka
kilka winogron
kilka plasterków ogórka
1 łyżka Furikake rybnego ( posypka do ryżu )
2 łyżki Furikake jajecznego ( posypka do ryżu )
odrobina szczypiorku
kilka listków natki pietruszki
listek sałaty
szczypta soli
woda przegotowana ostudzona
Jajka na twardo uformować w foremkach do jajek ( ja zrobiłam rybkę i samochodzik ) .Osolić wodę . Wyciąć z nori 3 paski i jeden trójkąt .Maczać dłonie w osolonej wodzie i formować owale na Onigiri ( kanapki ryżowe ). Obtaczać  w Furikake jajecznym ( posypce jajecznej.)  Opasać paskami nori ( zrobiłam takie 2 ) . Uformować owal z ryżu ( jak jajko ) przepasać paskiem tworząc obręcz przez środek . Uformować ryż w trójkąt , obtoczyć w
Furikake rybnym ( posypce rybnej ) - ułożyć na trójkącie nori, zagiąć tak by utworzyła się kieszeń - docisnąć by się zlepiło .
Wyciąć z szynki, sera i ogórka ozdobne elementy .
Układać wszystko w pudełeczku Obento wbijając w poszczególne elementy ,, grzebyki " i ,, szpilki ".
Dekorować sałatą , szczypiorkiem, natką pietruszki . Położyłam dodatkowo 2 kulki cawiartu czerwonego.
A teraz wrażenia :
- Furikake jajeczne -smakuje jak żółtko ugotowanego na twardo jajka pokruszone i zmieszane z czymś w rodzaju Vegety , słonawe - może być
-Furikake rybne -smakuje jak wędzona ryba zmieszana z czymś w rodzaju vegety - słone- ma intensywnie rybi zapach i to mi przeszkadza - smak może być
-Nori- znam- pachnie wodą morską , smak lekko słonawy - w zasadzie neutralny- może być
Jak Japończycy jedzą z tych pudełeczek nie mam pojęcia- mnie było nie wygodnie- przełożyłam na talerz .Zjadłyśmy z dipem majonezowym ( zupełnie nie po japońsku ) . Podejrzewam , że raczej będę te produkty używać tworząc fusion .Podoba mi się sposób podawania- smak nadam swój  przez użycie części produktów typowo polskich.

Przepis bierze udział w akcji Happy Bento Project  i znalazło się na stronie Shusi & Bento

1 komentarz:

agnieszka pisze...

Piękne! Jajko w kształcie samochodu jest najlepsze!! ;) Pozdrawiam serdecznie!