poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Zupa kalarepkowa z pulpecikami


Delikatna , pożywna zupa .Bardzo lubiana przez dzieci.


Czas : 1 godzina

Składniki :

2 duże kalarepki  ( po utarciu na tarce 1,5 kalarepki powinno wypełniać objętość szklanki – mniej więcej )
1 ziemniak ( wielkości 1  kalarepki )
4 łyżki pokrojonego koperku
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 średniej wielkości marchewka
30 dag mielonego z indyka ( może być również inne mielone , ale to moim zdaniem jest najlepsze )
przyprawa do zup ( maggi, Vegeta , Jarzynka – ja użyłam 1 Bulionetkę drobiową Knorra )
pieprz mielony
szczypta soli
4 szklanki wody
śmietana słodka ( tak po 2-3 łyżki na porcję wg upodobania )

Obrać kalarepki, ziemniaka i marchew. Ziemniaka i 1,5 kalarepki zetrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) do garnka .Marchew pokroić w plasterki, a 0,5 kalarepki w słupki i dodać do utartych jarzyn . Zalać wodą .Dodać trochę przyprawy do zup ( lub całą Bulionetkę ) i gotować 30 minut . Mięso mielone zmieszać z natka pietruszki , szczyptą pieprzu i soli .Uformować ok. 20 kulek wielkości orzecha . Wrzucić na gotująca się zupę . Gotować 15 minut. Wsypać  koper . Wymieszać. Doprawić do smaki pieprzem , przyprawą do zup .
Na talerzach dolewać śmietankę tyle ile kto lubi – lub wlać ok. ½ szklanki śmietanki do zupy , zamieszać i taka rozlewać na talerze . 

Brak komentarzy: