W kuchni angielskiej używany
podobnie jak ketchup . Podawany szczególnie do jagnięciny ( innych mięs też ) .
Można kupić gotowy sos .Ponieważ jednak
ten gotowy nie za bardzo mi odpowiada , a i dla tego ,że używam go trochę
inaczej niż w kuchni angielskiej proponuję robić go po polsku.
Czas :20 minut
Składniki :
2 szklanki wody
2 szklanki usiekanej umytej (
bez ogonków ) świeżej mięty
2 łyżki cukru
1 szklanka octu winnego ( może
być jabłkowy )
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego białego
pieprzu
Zagotować wodę , ocet, cukier ,
sól i pieprz. Wrzucić posiekaną miętę . Gotować 3 minuty. Dokładnie zmiksować.
Włożyć do bardzo małych słoiczków i
pasteryzować 10 minut.
Piszę ,żeby włożyć do małych
słoiczków ponieważ używam go mało na jeden raz .Jeśli jednak ktoś lubi jadać go
tak jak robią to Anglicy to można zaprawiać większe ilości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz