sobota, 20 sierpnia 2011

Sos miętowy wzorowany na angielskim wg Babcigramolki


W kuchni angielskiej używany podobnie jak ketchup . Podawany szczególnie do jagnięciny ( innych mięs też ) . Można kupić gotowy sos .Ponieważ  jednak ten gotowy nie za bardzo mi odpowiada , a i dla tego ,że używam go trochę inaczej niż w kuchni angielskiej proponuję robić go po polsku.



Czas :20 minut

Składniki :

2 szklanki wody
2 szklanki usiekanej umytej ( bez ogonków ) świeżej mięty
2 łyżki cukru
1 szklanka octu winnego ( może być jabłkowy )
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

Zagotować wodę , ocet, cukier , sól i pieprz. Wrzucić posiekaną miętę . Gotować 3 minuty. Dokładnie zmiksować. Włożyć do bardzo  małych słoiczków i pasteryzować 10  minut.

Piszę ,żeby włożyć do małych słoiczków ponieważ używam go mało na jeden raz .Jeśli jednak ktoś lubi jadać go tak jak robią to Anglicy to można zaprawiać większe ilości.  

Brak komentarzy: