wtorek, 23 sierpnia 2011

Pomidorówka z zagęszczonego soku


Bardzo mi smakuje taka pomidorówka .




Czas : 1 godzina
Składniki :
30 dag wieprzowiny z kostką ( kostka schabowa z mięsem , kawałek żeberka itp. )
30 dag wołowiny rosołowej
1/2 litra zagęszczonego soku pomidorowego ( kupuję soki włoskie )
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera ( wielkości pietruszki )
1/3 pora
1 kostka bulionu cielęcego
1 litr wody
pieprz mielony
sól
cukier
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki maki
natka pietruszki
Mięso ,obrane warzywa, kostkę bulionową  zalać wodą . Zagotować ( można odszumować ) i gotować na małym gazie ok 1,5 godziny . Wyjąć mięso i jarzyny .Wlać sok do wywaru. Zagotować .Zagęścić wlewając do zupy rozrobioną w zimnej wodzie ( ok 1/2 szklanki ) mąkę - zagotować . Doprawić do smaku solą , pieprzem , cukrem i maggi .
Podawać z makaronem ( najlepiej cienkim ale wybór zależy od gustu ) , ryżem lub lanymi kluskami posypana natka pietruszki . 

Śmietankę podać osobno tak by każdy dolał sobie na talerzu .
Warzywa z zupy można użyć na sałatkę , a obrane mięso na pierogi, naleśniki z mięsem lub krokiety.

Brak komentarzy: