Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu wersja kartoflanki.
Czas : 1 godzina
Składniki :1/2 kg ziemniaków
5 kapeluszy suszonych grzybów
1 kostka bulionu warzywnego Knorra
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
1 marchewka
2 łyżki usiekanego koperku
½ szklanki śmietanki do zupy
½ szklanki maślanki
1 litr wody
Ziemniaki pokroić w słupki ( jak na frytki ), marchewkę w plasterki . Zalać wodą . Wrzucić grzyby i kostki bulionowe. Gotować ok. 45 minut. Wyjąć grzyby i pokroić je w paseczki. Dodać do zupy . Wsypać 1 łyżkę koperku. Śmietanę zmieszać z maślanką – wlać do zupy. Wymieszać . Podawać posypaną drugą łyżką koperku.
1 komentarz:
Mmmmmm pyszna zupka
Prześlij komentarz