Można traktować jak danie wegetariańskie lub dodatek do II
dań .
Czas :
Składniki :
4 średnie pomidory
4 łyżki kuskusu ( takie z czubkiem )
1/2 szklanki bulionu
drobiowego - może być z kostki , a w wersji wegetariańskiej bulion
warzywny
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
sól ( użyłam różowej himalajskiej )
5 łyżeczek masła
Kuskus zalać wrzącym bulionem i zostawić by wchłonął cały
płyn .Dodać do gorącego masło i natkę pietruszki . Doprawić solą . Wymieszać .Z
pomidorów ściąć górę .Łyżeczką wydrążyć miąższ z pomidorów .Pomidory napełnić
kuskusem .Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć w nim pomidorki .
Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić go na 160 * C .Zapiekać 15-20 minut po
osiągnięciu temperatury . Pomidorki powinny zmięknąć ale pozostać całe .
Miąższ wyjęty z pomidorów i odcięte kawałki użyłam do
zrobienia sosu pomidorowego do pulpecików z którymi podałam te pomidorki .
Jeżeli robimy je do potrawy która nie będzie sie
komponowała z sosem pomidorowym to mamy jeszcze możliwość :
-zmiksować w blenderze i wypić jako sok
- zmiksować i dodać do zupy pomidorowej ( można zamrozić w
małym pojemniczku )
1 komentarz:
uwielbiam faszerowane warzywa :)
Prześlij komentarz