niedziela, 7 sierpnia 2011

Pomidory nadziewane kuskusem


Można traktować jak danie wegetariańskie lub dodatek do II dań .
Czas :
Składniki :
4 średnie pomidory
4 łyżki kuskusu ( takie z czubkiem )
1/2 szklanki bulionu  drobiowego - może być z kostki , a w wersji wegetariańskiej bulion warzywny
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
sól ( użyłam różowej himalajskiej )
5 łyżeczek masła

Kuskus zalać wrzącym bulionem i zostawić by wchłonął cały płyn .Dodać do gorącego masło i natkę pietruszki . Doprawić solą . Wymieszać .Z pomidorów ściąć górę .Łyżeczką wydrążyć miąższ z pomidorów .Pomidory napełnić kuskusem .Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć w nim pomidorki . Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić go na 160 * C .Zapiekać 15-20 minut po osiągnięciu temperatury . Pomidorki powinny zmięknąć ale pozostać całe .

Miąższ wyjęty z pomidorów i odcięte kawałki użyłam do zrobienia sosu pomidorowego do pulpecików z którymi podałam te pomidorki .
Jeżeli robimy je do potrawy która nie będzie sie komponowała z sosem pomidorowym to mamy jeszcze możliwość :
-zmiksować w blenderze i wypić jako sok
- zmiksować i dodać do zupy pomidorowej ( można zamrozić w małym pojemniczku )


1 komentarz:

monami pisze...

uwielbiam faszerowane warzywa :)