niedziela, 7 sierpnia 2011

Pulpeciki w sosie pomidorowym


Lubimy pulpety i często robimy z różnymi sosami .




Czas : 30 minut

Składniki :

Pulpety :

20 dag mięsa mielonego wieprzowego od szynki
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
2 łyżki pokrojonego koperku  
pieprz mielony
maggi
1 łyżka mąki

Sos :

2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/3 szklanki wywaru z gotowania pulpetów
1/3 szklanki naturalnego soku z pomidorów - użyłam zmiksowany miąższ z 4 pomidorów które faszerowałam kuskusem jako dodatek do tych pulpetów ( lub woda + koncentrat pomidorowy )
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
maggi w płynie
szczypta cukru


Mięso dobrze zmieszać  z jajkiem , bułką tartą  , natką  pietruszki .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i maggi  .Uformować 2 większe lub 4 mniejsze pulpety i obtoczyć w mące  .Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut .
Kiedy pulpety się już ugotują zostawiamy je w wywarze a  w garnuszku roztopić masło . Wsypać mąkę .Zamieszać . Wlać sok pomidorowy  i wywar z gotowania pulpetów, śmietankę  .Dodać koncentrat . Doprawić sos do smaku.
Podawać pulpety oblewając je sosem .

Wywar z gotowania pulpetów użyłam na ugotowanie kapuśniaku z włoskiej kapusty .




3 komentarze:

PTYSIA pisze...

Mniam, ale to smacznie wygląda :) Na niedzielny obiadek jak znalazł!:)

tu-tusia pisze...

No wygląda bardzo apetycznie :) Świetnie podane :)
Pozdrawiam!

dawny_basik pisze...

Też lubię pulpeciki a w sosie pomidorowym są chyba najsmaczniejsze.