wtorek, 9 sierpnia 2011

Porcja witamin z Manuką


Porcja witamin wzmocniona miodem Manuka.
Czas : 10 minut
Składniki :
1 pomidor duży
1 duża marchewka
1 plasterek cytryny
gałązka natki pietruszki
1 łyżeczka Manuki ( płynnej )
Umyć i obrać marchew . Pomidor umyć , sparzyć i obrać skórkę ( nie jest to konieczne ale skórka ma specyficzny smak którego ja w soku nie lubię . Natkę umyć . Z cytryny usunąć skórkę . Jeśli Manuka jest skrystalizowana to rozpuścić ja w 2 łyżkach letniej przegotowanej wody .
Przepuścić wszystkie składniki przez sokowirówkę . Dodać płynną Manukę i pić na świeżo .
Z tych proporcji wychodzi 1 porcja soku , akurat na 1 podstawioną szklaneczkę .
A teraz o Manuce . Jest to specyficzny rodzaj miodu robiony przez pszczoły z rosnącej tylko w Nowej Zelandii  rośliny o tej nazwie . Jest samoistnym środkiem septycznym i bakteriobójczym , ma w składzie naturalne antybiotyki . Podaję bliskim ( i sobie  ) profilaktycznie po łyżeczce ( słoiczek nie jest oryginalny bo przekładałam z większego ) .
Tu możecie zobaczyć oryginał  Miód Manuka i poczytac o krzewach manuka


 

1 komentarz:

Arvén pisze...

Wspaniałości - bomba witaminowa osłodzona pysznym i zdrowym miodem :)