piątek, 19 sierpnia 2011

Portugalska zielona salsa wg Buni


Sos z kuchni portugalskiej . Trochę zmodyfikowany do potrzeb mojej kuchni .Taka salsa towarzyszy wielu portugalskim potrawom .
Czas : 15 minut
Składniki :
3 ząbki czosnku
5 dag  paczki łuskanych pestek dyni
1/2 pęczka natki pietruszki
garść świeżej mięty
garść świeżej melisy
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
1/6 szklanki soku z cytryny
1/2-3/4 szklanki oleju z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie toleruję oliwy )
3 łyżki przegotowanej wody
Umyć i poobierać z grubszych ogonków  i pokroić na kilka części zioła . Z czosnku usunąć łuski  i rozdrobnić .Zmieszać olej  ( 1/2 szklanki ) z sokiem cytrynowym .

Wrzucić do malaksera zioła , czosnek , przyprawy , pestki dyni . Wlać olej z sokiem cytrynowym . Zmiksować na gładką pastę . Dolać wodę i tyle pozostałego oleju by sos miał pożądaną gęstość .

Tak przygotowany sos zamknięty z słoiczku może stać w lodówce kilka dni .

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Myślę jednak, że ta salsa wywodzi się z Włoch.
Bahus

Unknown pisze...

Ja na nią trafiłam przy opisach kuchni portugalskiej- konkretnie dań rybnych - ale sprzeczać się nie będę - moze być w Włóoch- ważne , że smaczna .