Sos z kuchni portugalskiej . Trochę zmodyfikowany do potrzeb mojej kuchni .Taka salsa towarzyszy wielu portugalskim potrawom .
Czas : 15 minut
Składniki :
3 ząbki czosnku
5 dag paczki łuskanych pestek dyni
1/2 pęczka natki pietruszki
garść świeżej mięty
garść świeżej melisy
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
1/6 szklanki soku z cytryny
1/2-3/4 szklanki oleju z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie toleruję oliwy )
Umyć i poobierać z grubszych ogonków i pokroić na kilka części zioła . Z czosnku usunąć łuski i rozdrobnić .Zmieszać olej ( 1/2 szklanki ) z sokiem cytrynowym .
Wrzucić do malaksera zioła , czosnek , przyprawy , pestki dyni . Wlać olej z sokiem cytrynowym . Zmiksować na gładką pastę . Dolać wodę i tyle pozostałego oleju by sos miał pożądaną gęstość .
Wrzucić do malaksera zioła , czosnek , przyprawy , pestki dyni . Wlać olej z sokiem cytrynowym . Zmiksować na gładką pastę . Dolać wodę i tyle pozostałego oleju by sos miał pożądaną gęstość .
Tak przygotowany sos zamknięty z słoiczku może stać w lodówce kilka dni .
2 komentarze:
Myślę jednak, że ta salsa wywodzi się z Włoch.
Bahus
Ja na nią trafiłam przy opisach kuchni portugalskiej- konkretnie dań rybnych - ale sprzeczać się nie będę - moze być w Włóoch- ważne , że smaczna .
Prześlij komentarz