wtorek, 23 sierpnia 2011

Pulpety drobiowo- kuskusowe z parowaru


Delikatne danie robione na parze z sosem cytrynowo-koperkowym .

Czas : 1 godzina

Składniki :
Na pulpety :

2 średniej wielkości cebule
50 dag piersi z kurczaka
1/2 szklanki kuskusu
3/4 szklanki wrzącej wody
4 łyżki pokrojonego koperku
1 łyżka masła
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego

Na sos :

1 łyżka masła
2 łyżeczki maki
½ szklanki pokrojonego koperku
sok z cytryny
cukier
sól
1 żółtko
1 ,, trójkącik „serka topionego kremowego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki ( 12% lub 18 % )


Mięso zmielić .Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. 
Kuskus zalać wrzątkiem i zostawić przykryty aż wchłonie cały płyn.
Wymieszać wszystkie składniki .
Uformować 10 pulpetów. 
Ułożyć je w parowacze ( na dolnym poziomie ) i gotować 30 minut.

W tym czasie kiedy pulpety się gotują rozpuścić w garnuszku masło i wsypać koperek. Mieszając obsmażać 1 minutę . Dodać mąkę i zamieszać. Wlać śmietankę i wrzucić rozdrobniony serek topiony. Podgrzewać na małym gazie aż sos się zagęści , a serek rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobina sosu , wlać do garnuszka i wymieszać. Doprawić sos sokiem z cytryny, sola i cukrem do smaku .
Jeśli trzeba rozrzedzić sos wodą z dolnego poziomu parowaru ( przeszedł do niej smak z pulpetów).
Podawać pulpety z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze , delikatnie polane sosem.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

W przepisie jest wspomniana śmietanka, natomiast nie ma jej na liście składników. O jaką śmietankę chodzi i w jakiej ilości?
Dziękuję

Unknown pisze...

Już poprawiam- przegapiłam. Na tą ilość mąki trzeba użyć ok. 1/3 szklanki śmietanki i wodę z dolnego poziomu parowaru( dolewamy tyle by mieć konsystencję sosu jaka nam odpowiada )

Anonimowy pisze...

Kus kus zalewamy woda i dopiero nasiąknięty dodajemy do reszty skladnikow?

Unknown pisze...

Już dopisałam- oczywiście kuskus zalewamy wcześniej wrzątkiem.