piątek, 12 sierpnia 2011

Puree z cebulką prażoną


Takie puree może stanowić główny składnik obiadu ( do tego np. jajko sadzone albo smażona kiełbasa ).

Czas : 30 minut

Składniki :
6 średnich ziemniaków
2 łyżki masła
1/4 szklanki słodkiej śmietanki kremowej
4 łyżki prażonej cebulki
2 pokrojonego drobno szczypiorku
1/2 łyżeczki soli

Obrać , umyć i pokroić ziemniaki .  Zalać wrzątkiem - osolić .Do  ziemniaków wsypać 3 łyżki prażonej cebulki .Ugotować ziemniaki do miękkości  .Odcedzić  przez sito by cebulka nie spłynęła razem z wodą  .Włożyć masło i  wlać śmietankę utłuc  i mieszać aż będą  puszyste .Podawać gorące .Posypywać  resztą prażonej cebulki i  szczypiorkiem .


3 komentarze:

vena7 pisze...

Czym i jak robisz te piękne kwiaty ...

Unknown pisze...

Mam taki ,, kręciołek ,, do różyczek -kiedyś dostałam na pokazie vacsów .Zrobię zdjęcie i wstawię w tych swoich ,,przydasiach ,, .Ale nożykiem też można robić . Ostatnio robiłam tez z gotowanej marchewki .Obieraczką do warzyw ciełam długie paski w marchewki i gotowałam je na pół miękko - po ostudzeniu dają sie zwijać .

vena7 pisze...

Dziękuję za odpowiedź.Piękne są twoje ozdoby-dania smakowite..