piątek, 12 sierpnia 2011

Kotlety rybne w kurkach



Tym którzy nie przepadają za rybą polecam takie kotlety - szczególnie duszone w kurkach .

Czas : 1 godzina
Składniki ;

½ kg filetów Pangi ( lub innej ryby - bez skóry )
20 dag surowego boczku
1 cebula
1 mała bułka namoczona w mleku
sól
pieprz mielony
1 łyżka majeranku
bułka tarta do panierowania
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
olej  z pestek winogron do smażenia
20 dag kurek
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
4 łyżki  kopru pokrojonego
maggi w płynie

Filety jeśli mrożone - odmrozić i odcisnąć . Boczek pokroić na kawałki . Cebulę usiekać drobno i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Bułkę namoczyć w mleku- odcisnąć . Zmielić rybę i boczek - dodać odciśniętą bułkę , natkę pietruszki i cebulę . Wyrobić masę na kotlety .Doprawić solą , pieprzem , majerankiem i maggi. Uformować kotleciki  ( 12 szt. ) i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu .
Kurki oczyścić z piasku i igliwia , obciąć korzonki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju . Wsypać kurki i smażyć mieszając . Dodać masło i smażyć na małym gazie. Posolić i posypać pieprzem .Wlać śmietankę, wsypać koper  i zagotować . Włożyć w sos kotlety rybne .Przykryć i dusić na małym gazie ok.15 minut .Doprawić sos do smaku .

Ponieważ smażyłam ( a potem dusiłam  ) w patelni ceramicznej Dry Cooker to tylko ją posmarowałam olejem - tłuszcz wytopił się z boczku zawartego w kotletach - na tym tłuszczu obsmażyłam kurki i dopiero dodałam masło . 





3 komentarze:

Unknown pisze...

Wyglądają apetycznie. To świetny pomysł na przemycenie ryby dla małego kotletożercy :)

Beata pisze...

a kotlety z rybki bez świnki?

Unknown pisze...

Ze świnką , ze świnką - zerknij na zdjęcie produktów - a i w przepisie boczuś jest .Sama rybka za sucha musi się świnka wspomagać